Cara Nak Buat Butir Nangka
Kalau terlampau lembik boleh masukkan tepung. Gentelkan biji nangkabulat-bulatkan dan gentel memanjang sikit untuk dapatkan bentuk bujur oblong.
Bubur Butir Nangka Sedap Manis Dan Berlemak Buat Seperiuk Confirm Cepat Habis Port Makan
Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dalam satu mangkuk.
. Uli sampai adunan tak melekat di tangan. Masukkan sedikit air ke dalam bekas masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. Bancuh sampai jadi doh yang lembut.
Gaulkan kesemua tepung sehingga menjadi doh yang sebati. CARA MEMBUAT BUTIR NANGKA 1. Selanjutnya masukkan kedalam kukusan dan kukus selama kurang lebih 15 menit.
Tuangkan sedikit demi sedikit ke atas. Panaskan periuk dan masukkan kesemua bahan-bahan. Tambah air ikut keperluan.
Bahagikan kepada empat bahagian untuk empat warna berbeza. Kalau adunan keras boleh tambahkan sikit lagi air. Kemudian masukkan gula dan sesudu halba.
3 cawan tepung pulut. Tapi tak adalah beli selalu. Mya memang suka bubur butir nangka sebab rasa kenyal butir nangka.
Cara Buat Kerepek Terung Rangup Untuk Kudapan. Kacau sikit lagi sehingga mendidih dan padamkan api. Favourite Cik Wan nijom tengok resepinya.
Biji halba 1 sudu kecil tak nak letak pun tak apa Cara buat kuah santan butir nangka. Masukkan air sedikit demi sedikit. Sesuai untuk hidangan seisi keluarga.
Mya buat resepi ini menggunakan resepi asal Azie Kitchen. Panaskan air dan masukkan daun pandan. Muat turun halaman 1.
Rendamkan di dalam air sejuk untuk mengekalkan kekenyalan butir nangka. Panaskan air hingga mendidih masukkan doh yang telah digentelkan. Cara-cara untuk biji butir nangka.
Masukkan semua bahan biji nangka kecuali air daun pandan ke dalam besen. Bancuh sampai jadi doh yang lembut. Dari Wiktionary bahasa Indonesia kamus bebas.
1 helai Daun pandan yang telah disimpul sekiranya nak letak 1 sudu teh halba dibasuh terlebih dahulu Cara - Cara 1. Masukkan pula bancuhan sesudu tepung gandum untuk memekatkann kuah santan. Tuang air sedikit demi sedikit sambil tangan menggaul tepung sehingga berpasir.
Panaskan air dan masukkan daun pandan. Letakkan pewarna pada setiap bahagian doh. Ambil sedikit adunan dan bentukkan dalam bentuk lonjong boleh tonton video di bawah.
Kecilkan api dan tunggu untuk dimasukkan butir nangkanya. Hari ini Mya nak throwback sikit masa mula-mula Mya dan mak buat bubur butir nangka. Bila terasa nak makan belilah.
Apabila butir nangka timbul baru angkat. Resepi yang sama cuma biji sagu ditukar dengan butir nangka yang dibuat daripada tepung pulut dan air kapur sahaja. Satukan tepung pulut tepung gandum dan garam.
Tuangkan sedikit demi sikit air garam dan gula ke dalamnya sambil uli-uli tepung. Panaskan air rebusan sama macam merebus onde-onde. Langkah 2 Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
Bancuh air kapur bersama air dan garam. Sehelai daun pandan carik dan simpul. Cara nak buat Butir Nangka.
Tunggu sehingga air mendidih barulah masukkaan sekotak santan. Cara nak buat memang mudah. Tuangkan sikit demi sikit air garamgula ke dalamnya sambil uli-uli tepung.
Masukkan air sedikit demi sedikit. Untuk kuah pula panaskan secawan air di dalam periuk dan masukkan daun pandan. 2 helai daun pandan disimpul.
Uli sampai adunan tidak melekat di tangan. 1 sudu kecil rempah biji halba. Bahagikan kepada empat bahagian untuk empat warna berbeza.
Bila tepung menjadi berpasir dan bergumpal berhenti tuang air. Resepi Bubur Butir Nangka Yg Sedap Tempat Viral Malaysia Facebook 1 ekor ikan kembung dibakar Cara-cara. 1 sudu besar tepung beras.
Letakkan pewarna pada setiap bahagian doh. Ratakan setebal 1½ inci dan sejukkan. Orang Johor biasa panggil bubur ni bubur candil.
Kalau adunan keras boleh tambahkan sikit lagi air. Satukan tepung pulut tepung gandum dan garam. Selepas tu masukkan butir nangka yang dah siap direbus tadi.
12 cawan tepung gandum. Campurkan air beserta pewarna hijau sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut. Masukkan tepung pulut dalam besen atau mangkuk besar.
Disebabkan Mya teringin nak makan selepas melihat pelbagai jenis pencuci. Panaskan air di dalam periuk. Cara buat butir nangka pisang.
Gaul sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Mya buat resepi ini menggunakan resepi asal Azie Kitchen. Resepi Kuih Muih Resepi Butir Nangka.
CARA PENYEDIAAN BUTIR NANGKA PISANG. Setiap bahagian dicampurkan pewarna. Tapi yang gembiranya dapat makan kuih butir nangka.
Tepung pulut digaul rata dengan air daun pandan sehingga doh boleh digentel. Masukkan tepung pulut dalam besen atau mangkuk besar. Nak buat untuk berbuka puasa petang ni.
Kalau terlampau lembik boleh masukkan tepung. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul. - 400 ml santan kental - 14 sdt garam - Buah nangka secukupnya potong kotak kecil Cara membuat.
2-3 mangkuk besar santan dari 12 biji kelapa ATAU 1 kotak santan segera. Cara Nak Buat Butir Nangka By Ra_Crystal332 05 Jun 2022 Post a Comment Resepi Bubur Butir Nangka Yg Sedap Tempat Viral Malaysia Facebook Resepi Dan Cara Membuat Bubur Butir Nangka My Resepi Bubur Biji Nangka Cara Masak. Gunakan api yang perlahan dan kacau sehingga mendidih.
Baca versi flipbook dari BM- ANTOLOGI BINTANG HATI. CARA MEMBUAT BUTIR NANGKA 1. Campur semua bahan-bahan di atas uli sehingga tk melekat di tgn.
Untuk membuat tepungnya bancuh tepung beras dengan air dan kacau sebati. Bahagikan doh kepada tiga bahagian. Resepi Kuih Butir Nangka Mudah Ikut Sukatan Cawan.
1 biji kelapa parut- ambik 5 gelas santan 1 12 cawan gula 12 sudu teh garam 12 sudu teh halba 3 sudu tepung beras untuk memekatkan kuah. Masukkan dalam air rebusandah terapung angkat toskan dan masukkan terus ke dalam kuah tadi.
Resepi Dan Cara Membuat Bubur Butir Nangka My Resepi
Sedapnya Dapat Makan Bubur Butir Nangka Berinti Gula Melaka
No comments for "Cara Nak Buat Butir Nangka"
Post a Comment